Sărbătorile sunt un prilej de bucurie și, potrivit tradiției, masa de Paște este una importantă. Așadar, putem să alegem un meniu de Paște care să fie pe placul nostru și să pregătim câte puțin din fiecare preparat care se mănâncă în mod obișnuit de Paște.

Tradiţii ortodoxe înainte de masa de Paşte

Potrivit unui vechi obicei, păstrat mai ales în zona Galaţi, în prima zi de Paşte, oamenii se spală pe faţă cu apa în care au fost puse un ou roşu, unul alb şi un bănuţ, pentru a se purifica şi pentru a avea parte de sănătate tot anul, informează mediafax.ro. Oul roşu semnifică sănătatea, oul alb, puritatea, iar bănuţul înseamnă noroc şi belşug.

Primul se spală pe faţă cel mai în vârstă din familie, bunicul, apoi ceilalţi, iar la final copiii pot lua bănuţul. Înainte de a se spăla pe faţă, bunica îi sărută mâna bunicului, apoi, pe rând, toţi sărută mâna bunicilor, într-o ierarhie strictă, care are legătură…

Citeşte mai mult

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *