Crăciunul este o sărbătoare care îi aduce pe cei dragi laolaltă, dar ce faci când unul dintre musafiri depășește măsura?

Crăciunul, de cele mai multe ori, este sărbătorit în familie și cu prieteni apropiați, fie că este vorba de o cină relaxată sau de o petrecere elaborată. Însă cum trebuie să te porți dacă prietenii și familia ta se comportă inadecvat, dacă fac gafe în exprimare, sunt indiscreți sau beau prea mult?

Experți în comportament și terapeuți au sfaturi utile pentru a face aceste evenimente în familie să decurgă fără probleme.

Pune limite

Tina Alvarado, un terapeut specializat în probleme familiale și căsătorie, precizează că avem parte de aceste discuții inconfortabile și ne luptăm cu aceste situații, deoarece nu suntem conștienți de limitele pe care trebuie să le impunem.

„Există foarte multe motive pentru care cineva are dificultăți când vine vorba să impună limite. De cele mai multe ori, pentru că oamenii au învățat că este nepoliticos să facă acest lucru cu un oaspete”, a spus Alvarado pentru HuffPost.

Dacă încercați să stabiliți limitele, este bine să vă imaginați câteva scenarii posibile înainte de eveniment. „S-ar putea să nu te simți confortabil trecând prin aceste scenarii în mintea ta, dar la fel ca orice nouă abilitate, comunicarea limitelor necesită practică. Dacă știi că cineva din familia ta pare să depășească limitele, te poți pregăti pentru astfel de situații din timp”, a mai spus Alvarado.

„Încerci să fii o gazdă exemplară și să creezi un mediu cald pentru oaspeți, dar dacă o persoană trece această graniță, este nepoliticos față de ceilalți să nu abordezi situația. În aceste cazuri, fă în așa fel încât musafirul nepoliticos să vină să te ajute în bucătărie, iar prin această tactică poți avea o discuție discretă, în care să îi atragi atenția”, recomandă consultantul de imagine Jodi R.R. Smith.

Comentarii jignitoare din partea unui invitat

În toate familiile există o persoană care abordează subiecte deranjante, dar ține morțiș să-și exprime opinia. În acest caz, încercați să abordați înainte de eveniment persoana respectivă și să-i spuneți ce așteptări aveți.

Dacă, totuși, o conversație scapă de sub control, încercați să schimbați subiectul, pentru a evita orice conflict și alegeți un subiect neutru. Smith a sugerat o frază care poate ajuta la rezolvarea conflictului: „Să lăsăm aceste lucruri pentru politicieni, să se certe ei. Unde petreci vacanța?”.

Invitatul care nu mai vrea să plece

,,Bunicul celui mai bun prieten al meu mergea mereu în camera lui, se îmbrăca în pijama, apoi striga din capul scărilor: «Vă mulțumesc tuturor că ați venit! Este timpul să dorm și voi să mergeți acasă». Acest lucru nu va funcționa, însă, pentru majoritatea gazdelor”, a spus Smith.

În schimb, sunt alte indicii care să le dea de înțeles musafirilor că petrecerea s-a terminat. Aceste activități sunt strângerea mesei și oprirea muzicii. Oaspeții care nu înțeleg mesajul subtil ar putea avea nevoie de o abordare mai directă. Când faci invitațiile, menționează și ora de începere și de sfârșit a evenimentului, pentru a evita neînțelegerile.

Musafirul care consumă prea mult alcool

Este foarte posibil ca alcoolul să fie consumat în exces la o petrecere de Crăciun. Dacă te confrunți cu un invitat în stare de ebrietate, ar fi indicat să îl trimiți acasă. Dacă acesta nu cooperează, există posibilitatea să îl cazezi la tine.

Dacă un oaspete nu cooperează, vezi dacă poți apela la ajutorul unei alte persoane și fii foarte clar în privința consecințelor, dacă musafirul continuă să se poarte inadecvat”, a explicat Juulia Karlstedt, terapeut specializat în managementul anxietății.

„Dacă observi că un invitat bea prea mult, încearcă să îi oferi o băutură fără alcool sau un pahar cu apă, chiar dacă nu este treaba ta să monitorizezi băuturile. Însă atunci când comportamentul său devine jenant sau chiar periculos, ar trebui să intervii”, a încheiat Alvarado.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *