Zincul este recomandat ca supliment persoanelor care au o carență în organism, dar studii recente relevă că zincul ar putea preveni infecțiile respiratorii virale precum răceala și gripa și ar putea scurta durata bolii, relatează thebrighterside.news.

În 1771, medicul german Hieronymus David Gaubius a prezentat comunității științifice occidentale „un medicament care promitea mult” – zincul. 200 de ani mai târziu, îl putem găsi printre numeroasele suplimente de pe rafturile farmaciilor.

„Se credea, în mod obișnuit, că zincul ajută la prevenirea și tratarea infecțiilor doar în cazul persoanelor care au deficit de zinc, dar cercetările noastre recente contrazic acest lucru”, spune specialistul în medicină integrativă Jennifer Hunter de la Universitatea Western Sydney din Australia.

„Studii efectuate în China au constatat că spray-ul nazal cu doze foarte mici de zinc a redus riscul de îmbolnăvire. Studiile din SUA, care au evaluat efectele profilactice ale zincului cu administrare orală, au fost efectuate pe subiecți care nu aveau deficit de zinc” a afirmat Hunter.

Analiza din SUA a constatat că, în cazul administrării zincului ca prevenție, a existat un risc cu 28% mai mic de a dezvolta simptome ușoare și un risc cu 87% mai mic de a dezvolta simptome moderate și severe. Folosit ca tratament pentru gripe și viroze, zincul a redus  durata bolii. De obicei, administrarea de zinc reducea cele mai grave simptome în aproximativ două zile.

Aceste rezultate reprezintă un pas înainte în tratarea gripelor și virozelor, dar cercetătorii avertizează, de asemenea, că unele dintre studiile realizate au fost de mică anvergură. De asemenea, deși constatările sunt interesante, nu ne pot spune prea multe despre modul în care zincul frânează efectiv o infecție virală precum răceala.

Zincul a fost folosit de-a lungul istoriei pentru combaterea mai multor afecțiuni. Înainte de sfârșitul secolului al XVIII-lea, când Gaubius a oferit „medicamentul secret” pe care îl descoperise, zincul era vândut în principal de către alchimiști pentru tratarea convulsiilor severe.

Pentru o vreme, în secolul al XIX-lea, zincul a fost folosit pentru tratarea epilepsiei, dar până în secolul al XX-lea, medicamentul a pierdut din popularitate și a dispărut din atenția oamenilor. Abia în anii 1960, zincul a reapărut ca un potențial tratament pentru deficiența de zinc și pentru o afecțiune ereditară rară numită boala Wilson, care provoacă o acumulare de cupru în organele vitale. Ca agent anti-cupru, zincul s-a dovedit de atunci a fi un tratament destul de eficient pentru această boală neurologică.

Suplimente de zinc: efecte secundare minore

Cu toate acestea, atunci când vine vorba de combaterea infecțiilor virale, potențialul său rămâne în mare parte nedescoperit. Unele ghiduri de sănătate recomandă zincul pe cale orală pentru a lupta împotriva infecțiilor respiratorii inferioare, iar pandemia COVID-19 a scos din nou la lumină potențialul său. Zincul a fost folosit in domeniul sănătății ca tratament pentru COVID-19. Riscurile sunt scăzute dacă pacientul este depistat corect pozitiv și dacă doza administrată nu este prea mare.

Pot exista, totuși, efecte secundare minore, cum ar fi greața sau, așa cum se întâmplă frecvent în cazul utilizării unei cantități prea mari de zinc din spray nazal, pierderea mirosului.

Din păcate, datele științifice disponibile nu sunt suficiente pentru a fi siguri care este cea mai bună administrare a zincului și care este dozajul potrivit al suplimentului. „În acest moment, pur și simplu nu există suficiente cercetări pentru a spune dacă un spray nazal cu zinc este mai bun decât un gel nazal sau o pastilă administrată oral, ori viceversa”, a mai spus Hunter.

Concluziile studiilor ajung la un punct comun cu mai multe cercetări în domeniul imuno-nutriției: în special în rândul persoanelor cu un risc mai mare de infectare cu SARS-CoV-2, cercetătorii afirmă că este plauzibil ca zincul să fie eficient atunci când este utilizat în tratarea bolilor respiratorii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *